En unik bilsport som kanske är mer känd som gokart, är karting. Gokart är egentligen det som privatpersoner kan köra vid olika anläggningar. Karting är den ”riktiga” sporten. Den bil som används inom kartingsporten kallas för kart. Det är ett fordon du inte får köra på de allmänna vägarna. Det krävs heller inget körkort för att få köra ett sådant fordon, men vill man tävla behöver man en förarlicens.

För att få en förarlicens måste man först gå en förarutbildning. Detta kan man göra hos olika kartklubbar som finns i Sverige. Utbildningen innebär bland annat att du lär dig vilka regler som gäller. Du får även träna på en del körmoment, som flaggsignalerna och tävlingsstart. När du gått utbildningen får du en debutantlicens, denna gäller både för tävling och för träning. När du sedan klarat tre stycken tävlingar kommer du att få en tävlingslicens.

Debutanterna får starta sist i de olika heaten som ett sätt att lära sig tävlingsmomenten. Trots att karting kanske inte är lika populär som andra bilsporter har det dykt upp ett antal förare som verkligen är duktiga. Bland annat en kille från Umeå, Hannes, som blev den yngsta vinnaren i Rotax Max Challenge.