En gren eller tävling inom bilmotorsporten som är rätt populär är rally. Det är en tävling som körs på riktiga vägar och inte en rundbana eller liknande. Sträckorna som körs är rätt långa och ofta uppdelade i två delar, ”transportsträckor” och ”specialsträckor”. Tävlingen innebär att alla förare ska försöka ta sig i mål så fort de kan.

På transportsträckorna gäller de vanliga trafikreglerna medan specialsträckorna anses vara själva tävlingsmomentet.

Det som skiljer rallysporten från andra bilsporter är att varje bil har en förare och en kartläsare. För att rallyföraren ska klara sig igenom tävlingen är det viktigt att kartläsaren vet vad han/hon gör.

Från 50-talet till i dag har Sverige haft en rad kända rallyförare. En av de allra mest kända är Björn Waldegård som dessutom blev den första officiella världsmästaren år 1978. Det finns även ett kvinnonamn som gjort sig känt inom sporten, Ewy Rosqvist-von Korff. Hon tog bland annat hem segern i EM år 1959, år 1960 samt 1961. Hon blev därefter en av de mest framgångsrika kvinnorna inom bilsporten.

Två sista kända rallyförare är Stig Blomqvist som blev världsmästare år 1984 och Erik Carlsson som vann Akropolisrallyt samt Monte Carlo-rallyt.