Motocross är en motorcykelsport som kommer från Storbritannien. Motorcyklarna körs på en bana som har kuperad terräng, dock kan underlaget variera mellan grus, jord och sand. Före varje tävling prepareras banorna för att de ska erbjuda så bra förutsättningar som möjligt för alla tävlande. Svemo, vilket är Svenska motorcross- och snöskoterförbundet, är de som ansvarar för sporten här i Sverige, och de som arrangerar alla tävlingar. Det finns cirka 500 motorklubbar som anslutit sig till Svemo. Svemo ser sedan till att dessa klubbar sköts på rätt sätt. Förbundet har även ansvaret att utföra kontroller av olika banor som används.

För att få tävla i sporten

Alla som vill tävla i sporten måste vara minst 12 år samt ha en förarlicens. Förarlicens är viktig oavsett vilken ålder deltagaren har, det är vad som bevisar att föraren klarar av att köra på ett säkert sätt och kan hantera motocrossen. Skulle barn under 12 år vilja tävla finns det dock knattetävlingar, de behöver en Guldhjälms-licens för att få delta.

Banan

Banan som körs på ska vara inhägnad och ha ett underlag av grus, jord eller sand. Den innehåller dessutom hopp, snäva kurvor och andra typer av hinder som alla tävlande måste klara sig igenom. En tävling avgörs oftast på tid, alla deltagare ska köra en viss tid plus två extra varv. När det gäller elitförare brukar de köra över 30 minuter och ungdomar har en körtid på 20 minuter. Längden på banan kan variera en del, men vanligtvis tar det cirka 2 minuter för föraren att ta sig runt ett varv.

Olika klasser

De som deltar i en motocrosstävling delas i olika klasser. Dessa klasser beror på cylindervolymen på motocrosscykeln. MX1, MX2 och MX3 är seniorernas klasser. Sedan finns det en U17-klass som kallas för 1225 cc samt en tjejklass som heter MX-girl. För deltagare som är under tolv år finns det tre guldhjälms-klasser. För ungdomar finns klassen 85 cc ungdom samt MX2 ungdom.

Kända motocrossförare

Sverige ligger bakom ett antal välkända motocrossförare, bland annat Ove Lundell som föddes år 1930. Han vann bland annat det svenska mästerskapet år 1955, 1958 och 1960 i motocross. Ett antal år därefter blev han ungdomscoach. Det finns idag en tävling som uppkallats efter Lundell i Holland.

En känd kvinnlig motocrossdeltagare är Elin Mann. Hon har bland annat tagit hem SM sex gånger. Idag tävlar hon inte längre, men under höjden av sin karriär ansågs hon vara den åttonde bästa motocrossföraren i världen.