En underhållande motorsport som haft rätt stora framgångar här i Sverige är Speedway. Det är en relativt unik sport eftersom den anses inte endast vara en motorsport, utan även en lagsport. En tävling går ut på att det är två lag, med sju deltagare vardera, som tävlar mot varandra. Sedan ska de tävlande köra fjorton olika heat plus själva finalen. Under varje heat ska alla förare försöka samla på sig poäng, de som sedan fått flest antal poäng får gå vidare till finalen. Föraren som vinner heatet får tre poäng, den som tar andra plats får två poäng och tredjeplats ger ett poäng.

Motorcyklarna och banan

De motorcyklar som används i tävlingarna får inte ha några bromsar. Deras maxkapacitet måste ligga på 500 cc och de ska ha en metanoldriven encylindrig fyrtaktsmotor.

Banan som körs på under tävlingen ska vara en rundbana som är max 425 meter lång och 260 meter bred. Den ska dessutom vara doserad. Kurvornas dosering bör vara högst 10 procent och raksträckorna som mest 5 procent.

Historia om speedway

Det är inte riktigt lätt att säga exakt när speedway uppstod, dock vet vi att det hölls liknande tävlingar redan före det första världskriget i både USA och Australien. I slutet av 1920-talet introducerad Billy Galloway och Keith McKay sporten i Storbritannien och därefter skapades det en internationell liga. Denna liga delades upp i två olika delar, detta på grund av att man ansåg att förarna från Australien och USA var bättre än de brittiska.

Det var år 1936 som det allra första VM arrangerades i sporten. Det arrangerades i London. Det var först efter det andra världskriget som sporten kom hit till Sverige, den första speedwayklubben, Vargarna, grundades i Norrköping år 1947. På den tiden var Norrköping en textilstad vilket ledde till att klubben tog både sin logotyp och namn från textilfabriken som kallades ”Vargen”. År 1948 ägde rum den första tävlingen i sporten, Norrköping mot Stockholm.

Speedway i olika länder

Danmark, Storbritannien, Sverige och Polen anses vara de största speedwayländerna idag. Danmark ligger bakom förare som Ole Olsen och Erik Gundersen, som båda anses vara bland de bästa, men dessa förare kan ändå inte mäta sig med Sveriges Tony Rickardsson som tagit hela 6 VM-titlar. I hela speedway-historien är det endast två förare som har lyckats ta hem 6 individuella titlar i VM, och förutom Rickardsson har även Nya Zeelands Ivan Mauger klarat detta.

Trots att de fyra ovannämnda länderna är de största inom sporten innebär det inte att de är de enda. Nya Zeeland, Australien, Ryssland, Italien, Argentina och Slovenien är även länder som deltar i speedway.

Sammanfattning

Speedway anses vara en väldigt populär motorsport, speciellt här i Sverige. Men trots detta har den inte riktigt fått den medieuppmärksamhet som många anser att den förtjänar. Detta beror bland annat på att tävlingarna inte körs i storstäderna.