En rätt populär motorsport i Sverige är snöskotersport. Det är helt enkelt sport där du använder en snöskoter istället för andra fordon. Inom denna sport finns det flera grenar, som backe, dragracing, enduro samt skotercross. Det är Svemo som arrangerar alla tävlingar, och det finns flera hundra klubbar som registrerat sig där.

I skotercross-grenen är det Sverige, Finland och Norge som dominerar, i alla fall i Europa. Sporten är även rätt stor i USA men där skiljer den sig en del från hur den ser ut här i Europa. Deras banor är mer extrema samt lite kortare. Dessutom är det tillåtet för deltagare i USA att ha metalldubb på snöskoterns matta.

Snöskoterenduro och backe

Enduro inom snöskotersporten fungerar på ett liknande sätt som i motorcykelsporten. Deltagarna ska köra i en svår och utmanande terräng. Skillnaden är i stort sett endast vilket fordon som du använder, en snöskoter eller en motorcykel.

”Backe” är en gren som innebär att deltagarna ska köra upp för backar så snabbt de kan med en snöskoter. Backarna kan variera en del i lutningar och underlag. Denna sport innebär även lite lägre hastigheter jämfört med andra eftersom deltagarna kör uppåt. Grenen kräver en hel del teknik av förarna, förlorar de tid kommer de nämligen att hamna på en sämre placering.

Dragracing

Dragracing är en gren inom snöskotersporten som blivit rätt vanlig. Denna gren går ut på att deltagarna ska köra en 402 meter sträcka så snabbt de kan. Dragracing-grenen kallas även för Pro Stock Snowmobile.

Förr var snöskotersporten endast möjlig att utöva under vintern, på snö, men idag är det en sport som utförs året om, och inte endast på snö utan även på asfalt och gräs.