För dig som vill satsa på motorcross och som inte bor i ett tätbegyggt område är det både möjligt och givande att bygga en egen bana. Givetvis kommer det att kräva mycket arbete och planering men när banan är färdig kan du köra när som helst och hur mycket vill. Lustigt nog finns det ingen definition av motorbana i plan- och bygglagstiftningen men det innebär inte alltid att du inte kommer att behöva bygglov. Normalt behövs inte bygglov för att bygga en privat motorcrossbana. För att en motorbana ska omfattas av bygglov behöver den ha en viss omfattning och karaktär. Det kan till exempel handla om planerad publik verksamhet samt hur ofta verksamheten kommer att pågå.

Tillstånd behövs

Innan du påbörjar bygget med en egen motorcrossbana kommer du att behöva tillstånd från ett antal olika myndigheter. Att du behöver tillstånd beror på att motorcrossbanor räknas som miljöstörande och miljöfarlig verksamhet. I första hand kommer du att behöva tillstånd från kommunen samt länsstyrelsen. Det är rekommenderat att placera banan långt från boenden och där människor inte kommer att bli störda. Du bör även (för säkerhets skull) kontakta grannar och höra dig för om de har eventuella problem med din motorcrossbana. När alla dessa hinder överkommits återstår det att skaffa tillstånd från polisen. Polisen kommer att kontrollera att du byggt din bana på ett sätt som minimerar skaderisk för omgivningen.

Markbearbetning

När du har fått grönt ljus på alla tillstånd kan du sätta igång med att bygga din motorcrossbana. Det är dock viktigt att ha de verktyg och entrepenadmaskiner som du behöver. Vilka maskiner och verktyg som du bör skaffa beror mycket på terrängen där banan ska byggas. Om och när du behöver bra entreprenadmaskiner till hyfsat bra pris är Blinto.se nätauktioner ett bra val. Varje vecka säljs flera olika typer av entreprenadmaskiner samt tillbehör. Du kan bland annat hitta objekt som minigrävare, grävmaskiner, traktorgrävare, hjullastare, lastmaskiner och dumpers av kända varumärken som Volvo, Bobcat, Komatsu, Åkerman, Caterpillar och John Deere. För att börja lägga bud behöver du först skapa ett konto, viket är både snabbt och enkelt, sen är det bara att sätta igång.

Kan man bygga en motorcrossbana var som helst?

Förutsatt att du inte bygger din motorcrossbana där den kommer att störa boende bör det inte vara några större problem. Däremot kan du stöta på patrull om banan byggs på ett område med omtalat vacker natur. Det var något som familjen Räikkönen fick uppleva när de byggde sin bana på Porkala udd. Motorcrossbanan var stor och naturen var faktiskt väldigt vacker. I slutändan visade det sig att det var kommunen som hade det avgörande beslutet om tillstånd behövdes eller inte. Efter det att familjen förklarat att banan kommer att användas ganska sällan fick Räikkönens motocrossbana grönt ljus från kommunen.